Enzi vaří: Bayerische Brotsuppe

Namísto klasické polévky se slaninovým knedlíkem se na Gjaid Alm nachází lahodná bavorská chlebová polévka. Správce chaty Mikela nám prozradí recept.
Vedoucí chaty Mikela Endl, která vede Gjaid Alm v Horním Rakousku společně se svým manželem Patrickem, pochází původně z Altöttingu v Bavorsku. Tam jednou pracovala ve věku 15 let v malé restauraci, aby si vydělala nějaké peníze. Kuchař tam vždy říkal: Nejjednodušší v nejlepší kvalitě, je často to nejlepší. Už nějakou dobu je namísto vyzkoušené polévky se slaninovým knedlíkem v nabídce bavorská chlebová polévka – také proto, aby zbytek dobrého organického chleba od snídaně nemusel být vyhozen.
 „Zpočátku jsme se ji téměř neodvážili nabídnout, ale nyní je opravdu neuvěřitelné, kolik lidí si tuto polévku objedná,“ říká vesele Mikela.

Ingredience pro 4 porce
1 cibule, olivový olej
4 žluté a 4 červené mrkve
1/2 celeru
2 kořeny petrželky
1 pórek
Sůl, pepř, bobkový list,
Jalovcové bobule, hořčičná semínka
6 plátků organického chleba s křehkou kůrkou
2 stroužky česneku
250 g pikantního ekologického sýra
200 ml šlehačky
6 cl dobrého dýňového oleje ze semen
Čerstvá petrželka

Příprava
1. Cibuli nakrájejte na kostičky a smažte na pánvi. Nastrouhejte polovinu mrkve, druhou nakrájejte na tenké plátky a přidejte do cibule.
2. Přidejte zbývající zeleninu.
3. Poté vše vložte do hrnce a zalijte 4 litry vody.
4. Dochutíme pepřem, solí, bobkovým listem, jalovcem a hořčičnými semínky a vaříme 90 minut.
5. Chléb nakrájejte na kostky, smíchejte s olivovým olejem, solí a česnekem a krátce zapečte v troubě na 180 stupňů. Nakonec zapečte sýrem.
6. Smíchejte smetanový a dýňový olej ze semen a nalijte do dávkovače smetany.
7. Do misek vložte horké kostky chleba a nalijte na ně horkou polévku.
8. Nakonec nasaďte dýňový olejový polev, posypte sýrem a ozdobte čerstvou petrželkou.

Zdroj a foto: Bergwelten

Enzi von Enzianland
Enzianland Ambassador

You may also like...